Massagetherapie Hilversum
Massagepraktijk Hilversum is tijdelijk gesloten

Ken je behoeften!

Veel mensen ontbreekt het aan inzicht van hun behoeften. Vaak voel je wel wat je wilt of niet wilt maar niet altijd sta je er bij stil waarom en welke behoefte of drijfveer erachter zit. Het is wel van belang om dit inzicht te hebben. Het kan je helpen in je zoektocht naar balans en groei.

Volgens Cloe Madanes en Tony Robbins, kunnen we menselijke behoeftes in 6 categorieën indelen:

 1. Zekerheid- veiligheid, orde, controle, verminderen van pijn en angst
 2. Variatie- onzekerheid, chaos, avontuur, genoegen, vrijheid

  Er is een tegenwerkende relatie tussen zekerheid en variatie. Hoe meer zekerheid we hebben, hoe minder variatie.

 3. Significantie- erkenning, je belangrijk en speciaal voelen, ego, waardering,
 4. Verbinding- liefde, voelen dat er van je gehouden wordt en dat je geaccepteerd wordt.

  Er is ook tegenwerkende relatie tussen significantie en liefde/verbinding. Hoe individualistischer we zijn, des te minder ruimte er is voor liefde en verbinding.

 5. Groei- zelfontwikkeling, leren, je zelf verbeteren, evolueren
 6. Bijdrage- er voor anderen willen zijn, zorg voor anderen of de wereld, geven

Iedereen is anders en iedereen heeft andere persoonlijke omstandigheden die zijn of haar behoeften beïnvloeden maar in principe kunnen we zeggen dat mannelijke typen de neiging hebben naar zoeken van vervulling in variatie, significantie en groei. Vrouwelijke typen hebben neiging tot het zoeken naar meer zekerheid, verbinding en voor anderen willen zorgen.

Alle behoeften kan je op een positieve of een negatieve manier vervullen. Bijvoorbeeld, bij significant of veelbetekenend willen zijn kan het je vervullen anderen onderuit te halen, bijzondere kleding te dragen, iets unieks te verzamelen.

Neem nu eens tijd om even stil te staan en beantwoord voordat je verder leest de volgende vragen:

 1. Wat zijn mijn twee belangrijkste behoeften?
 2. Op welke manier vervul ik ze?

Als je hier moeite mee hebt, kan de volgende omschrijving van elke behoefte je helpen.

Meestal zijn er 1 of 2 behoeftes dominant. Die wil je als eerste vervullen om in staat te zijn jezelf verder te kunnen ontwikkelen.

De behoeften zijn omschreven in 3 delen:

 • je overtuiging,
 • de principe die je uit het oog verlies,
 • en een doel waar je je op kan richten om groei en balans te vinden.

Ontdek maar in welke categorie je je herkent

Zekerheid

Je overtuiging: ik heb het nodig om me zeker, veilig en comfortabel te voelen en ik moet zekerheid creëren dat ik in de toekomst veilig en comfortabel ben. Vermindering van pijn is belangrijk voor me. Ik kan niet gelukkig zijn wanneer ik me in onzekere omstandigheden bevind. Ik beperk zo veel mogelijk risico’s en ben voorzichtig in het plannen van mijn toekomst. Wat je uit het oog dreigt te verliezen: De toekomst is onvoorspelbaar. We hebben alleen “het nu”. Zonder risico is er geen winst. Het is goed mogelijk om onzeker over toekomst te voelen en gelukkig te zijn. Je doel in het bereiken van groei en balans: Mijn doel is om in het nu te leven, in het moment te zijn en er niet mee bezig te zijn wat later kan gebeuren of wat de toekomst zal brengen. Ik neem risico’s en accepteer dat onzekerheid en onveiligheid een deel van mijn leven zijn.

Variatie

Je overtuiging: ik ervaar geluk als er veel verschillende ervaringen en uitdagingen zijn op emotioneel, intellectueel en fysiek niveau. Mijn emotioneel welbevinden vereist onzekerheid, spanning en verrassing. Ik heb opwinding nodig. Wat je uit het oog dreigt te verliezen: om een balans in leven te hebben, is het zo nu en dan nodig om prioriteit te geven aan stabiliteit en verantwoordelijkheid in relaties. Soms is het noodzakelijk om te focussen op taken en thema’s die niet echt opwindend zijn maar die in de toekomst hun voordelen brengen. Je doel in het bereiken van groei en balans: mijn doel is om “wortels” te hebben, stabiele relaties en tegelijkertijd genieten van mijn leven en avontuur. Goed zorgen voor mijzelf en anderen zal mijn prioriteit worden. Ik zal meer in het nu leven in plaats van in de toekomst.

Significantie

Je overtuiging: ik ervaar geluk als anderen mij belangrijk vinden en ik respect afdwing. Ik heb er behoefte aan om me uniek en speciaal te voelen. Mensen zullen tegen me op kijken. Wat je uit het oog dreigt te verliezen: dat liefde soms belangrijk is dan respect. Het is moeilijk om houden van iemand die zich altijd wil belangrijk voelen. Je doel in bereiken van groei en balans: mijn doel is om geliefd te worden om wie ik ben en niet vanwege mijn prestaties. Ik zal leren om liefde meer te waarderen dan respect en bewondering van anderen. Ik zal leren om nederig te zijn en meer geduld te hebben. Ik zal opmerken wanneer ik mij teveel op leg en ik zal leren meer van mezelf te houden.

Verbinding/liefde

Je overtuiging: om me waardevol te voelen moet ik beminnen en bemind worden. Het is belangrijk voor me om goede waardevolle relaties te hebben met anderen. Als ik niet van iemand kan houden en er niemand van mij houdt, ben ik waardeloos. Ik heb moeite met “nee” zeggen omdat ik verwacht liefde terug te krijgen. Ik ben ik vaak teleurgesteld. Wat je uit het oog dreigt te verliezen: dat je eerst van jezelf moet houden. Je bent niet onmisbaar voor anderen. Bemind zijn is niet het zelfde als nodig zijn. Je doel in het bereiken van groei en balans: ik zal beter voor mezelf zorgen en mijn behoeftes kennen. Ik heb de behoefte om te voelen dat ik geliefd ben om wie ik ben en niet voor wat ik geef.

Groei

Je overtuiging: ik heb behoefte aan het continue ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, leren en verbeteren van wat ik al kan. Ik wil me fysiek, intellectueel en spiritueel ontwikkelen en altijd groeien. Wat je uit het oog dreigt te verliezen: het verbinden en delen met anderen kan meer vervulling en plezier geven dan het verzamelen van kennis en vaardigheden. Je doel in het bereiken van groei en balans: mijn doel is om te groeien in kennis en vaardigheden en ondertussen ook te genieten van relaties en verbinding met mensen. Ik zal leren om te genieten van het even op verschillende manieren, niet alleen door leren.

Bijdrage

Je overtuiging: mijn leven is onvolledig als ik niet voel dat ik bijdraag aan iemand of aan iets. Ik stap over mijn eigen behoeften heen want ik wil iets aan de samenleving toevoegen. Ik wil teruggeven en iets achterlaten voor de wereld. Wat je uit het oog dreigt te verliezen: ik vergeet dat de bijdrage begint bij mijzelf. Ik zorg voor zo veel mensen of goede doelen dat ik de neiging heb om te vergeten voor mijzelf of mijn dierbaren te zorgen. Je doel in bereiken van groei en balans: mijn doel is een balans te vinden tussen zelfzorg, zorgen voor mijn dierbaren en mijn behoefte te bij te dragen aan de wereld.

Het bovenste is een vrije vertaling en gekozen informatie van lifecoachinginterventions.

Voelen je je speels? Test je behoeften!

Spreken mijn onderwerpen je aan? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief

Zie privacyverklaring voor hoe jouw gegevens zijn behandeld
* geeft verplicht veld aan
*

Massagetherapie Hilversum gebruikt de gegevens die u op dit formulier verstrekt om de nieuwsbrief te sturen. U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@massagetherapie-hilversum.nl. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacyverklaring. Door hieronder te klikken, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.